Relatieopbouw Moslims-Christenen.
Hoe realiseren we onze missie?
Kennismaking & Ontmoeting
ROMC zet in op kennismaking en ontmoeting. Kennismaking is de eerste stap om misverstanden te ontkrachten en om en om wederzijds vertrouwen op te bouwen. Door mensen met verschillende religieuze achtergronden samen te brengen, creëren we een platform voor dialoog, waar respect en begrip voor voorop staan.
Interlevensbeschouwelijke Competenties
ROMC zet in op het mee ontwikkelen van de interlevensbeschouwelijke competenties, omdat deze essentieel zijn voor een tolerante samenleving. Scholen spelen een sleutelrol in het bevorderen van deze vaardigheden, zodat jongeren zich kunnen voorbereiden om actief deel te nemen aan onze superdiverse samenleving.
Jongeren aan het woord
ROMC biedt een platform aan jongeren om aan het woord te komen. Dit doen we omdat jongeren vaak ondervertegenwoordigd zijn in gesprekken over religie.
Ondersteuning.
ROMC ondersteund gemeenschappelijke solidariteitsinitiatieven en -acties, die zich inzetten voor humanitaire uitdagingen, vrede en het klimaat. Wij geloven dat samenwerking de sleutel is tot een duurzame en rechtvaardigere toekomst voor iedereen.
Onze visie.
ROMC streeft naar een samenleving waarin religieuze diversiteit wordt gewaardeerd en wederzijds respect de norm is. Wij zetten ons in voor een toekomst waarin jongeren, ongeacht hun religieuze achtergrond, zich gehoord, begrepen en erkend voelen.
Wij geloven dat dialoog en samenwerking de basis vormen voor een sterke en hechte samenleving. Ons doel is bij te dragen aan een wereld waarin misvattingen over religie worden weggenomen en mensen elkaar vinden in gedeelde waarden zoals respect, empathie en rechtvaardigheid.
Wat doet ROMC?
- ontwikkelt jaarlijks een Ramadanbrief in samenwerking met El Kalima vzw.
- ontwikkelt jaarlijks een wenskaart voor het einde van de ramadan.
- organiseert thematische vormingssessies aan jongeren op scholen.
- organiseert bijscholing voor leerkrachten, orthopedagogen en sociaal werkers.
- stelt zich beschikbaar voor advies.
- organiseert mee studie -en ontmoetingsdagen.
Ons team
Ons team bestaat uit ervaren interreligieuze werkers, deskundigen en bruggenbouwers. Samen werken we aan onze doelstellingen door dialoog en samenwerking te bevorderen, en zo bij te dragen aan een meer verbonden en begripvolle samenleving.
Diocesane afgevaardigden: Hedwig
Reyntjens, Liesbeth Rogge, Dominique Ballegeer, Ninia Lucas en Serge Casier.
Onze partners

Cusanus
De Stichting Nicolas Cusanus steunt initiatieven ter bevordering van de interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog, sociale projecten rond kansarmoede en
steunt vierde pijler projecten in Afrika en Latijns-Amerika

ORBIT vzw
ORBIT vzw - bondgenoot in de wereld van superdiversiteit & migratie.
ORBIT vzw stimuleert ontmoeting en dialoog tussen mensen in levensbeschouwelijke en culturele verscheidenheid.
De werkgroep Relatieopbouw Moslims – Christenen (R.O.M.C.) is onderdeel van ORBIT vzw.
C.I.R.I.
CIRI - Interdiocesane
Commissie voor Relaties met de Islam.
CIRI is een werkgroep waar uitgewisseld wordt over de relaties met moslims (organisaties en individuen).
De werkgroep CIRI is onderdeel van El Kalima.

El Kalima
El Kalima - Chrétien-ne-s et Musulman-e-s
en Dialogue
El Kalima is een christelijke vereniging die sinds 1978 actief is in de dialoog tussen moslims en christenen. De vereniging is gevestigd in het hart van Brussel.